Zamknij
REKLAMA

Jak poprawnie jeść sushi?

13:10, 21.12.2021 | materiały partnera

Jeżeli myślisz, że umiejętność trzymania pałeczek, czyni Cię mistrzem sushi, to jesteś w sporym błędzie. Jedzenie sushi to swojego rodzaju ceremonia. Obowiązuje w niej kilka zasad, których należy przestrzegać. Savoir - vivre dotyczący spożywania sushi pozwoli okazać szacunek kucharzowi, który przyrządził potrawy i w pełni rozkoszować się smakiem dania. Dowiedz się, jak poprawnie jeść sushi.

Jedzenie pałeczkami

Sztuka władania pałeczkami to trudna sprawa. Etykieta jedzenia sushi, która obowiązuje również w wegańskiej restauracji Youmiko: https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa, pozwala również na jedzenie rękoma. Wcześniej należy je jednak oczyścić wilgotnym ręcznikiem. W tym przypadku również musisz pamiętać o prawidłowej technice. Sushi chwyta się kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. Zanurz kawałek rolki delikatnie w sosie. Pamiętaj, ze wielkim nietaktem jest stosowanie jednocześnie sosu sojowego i wasabi. Decydując się na używanie pałeczek, nigdy nie kładź ich na misce! W Japonii jest to kojarzone z rytuałem pogrzebu i przynosi to pecha. Oprzyj je o wcześniej przygotowane specjalne podpórki. Nie należy ich również wbijać w potrawy, ani kierować w stronę innych osób.

Istota miseczek

Tradycyjnym dodatkiem do sushi jest oczywiście sos sojowy oraz wasabi. Dodatki te umieszczone są w tradycyjnych czarkach, nieco mniejszych, niż te do herbaty. Bardzo ważne jest, aby nie mieszać ich ze sobą i nie topić w nich rolek. W jednej z miseczek powinny znajdować się paski marynowanego imbiru. Wbrew powszechnej opinii nie dodaje się go do sushi. Tradycyjnie służy on do przegryzania między kolejnymi kawałkami, aby oczyścić i odświeżyć kubki smakowe. W warszawskiej restauracji Youmiko (https://www.youmiko.pl/) Sushi Masterzy dokładają wszelkich starań, by rolki były doskonale. Goście otrzymują miseczki z sosem sojowym, wasabi oraz paskami imbiru, dzięki czemu mogą rozkoszować się niesamowitą kompozycją smaków. 

Co pić?

Dobre sushi-bary, takie jak warszawskie Youmiko, zazwyczaj posiadają bogatą ofertę napojów pochodzących z Azji. Najbezpieczniej jest jednak wybrać klasyczną, zieloną herbatę. Możesz również spróbować pysznej Kombuchy, czyli słodko-kwaśnego napoju powstającego na skutek fermentacji herbaty oraz cukru, bogatego w witaminy z grupy B, witaminę C, a także w aminokwasy, białka i składniki mineralne. Doskonałą propozycją jest również woda kokosowa albo bezalkoholowe piwo imbirowe.

Jeśli wybierasz się do restauracji serwującej sushi, zapoznaj się wcześniej z obowiązującym savoir-vivre. Do jedzenia używaj pałeczek lub czystych rąk. Rolki mocz delikatnie w jednym z sosów i zjadaj w całości. Kawałek przegryź imbirem. Przestrzegając etyki, okażesz szacunek kucharzowi i będziesz mógł w pełni rozkoszować się kosztowaniem nowych smaków.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%