Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.
Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego co roku przyciąga tłumy wielbicieli dobrego jedzenia – zaznacza marszałek Adam Struzik. – Nasz konkurs to promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów, które zachwycają najbardziej wybrednych smakoszy. Chcemy pokazać mieszkańcom naszego regionu, że mają dostęp do wysokiej jakości regionalnej żywności, a tym samym chcemy wyróżnić i nagrodzić lokalnych producentów – dodaje.
Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono aż 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. To pierwszy konkurs, do którego zgłosiliśmy nasz produkt, co więcej, okazało się, że zrobił wrażenie na jury, podkreśla laureatka poprzedniej edycji Monika Żuławska z Siedliska Leluja w Obrytem. – Prowadzimy wraz z mężem gospodarstwo agroturystyczne, a to wiąże się też z przygotowywaniem posiłków dla gości. I sery są właśnie jedną z pozycji w naszym menu. Produkujemy zarówno sery dojrzewające, jak i sery świeże. Oparte oczywiście na naszych autorskich recepturach. Ale nie ukrywam, że chcemy skoncentrować się właśnie na tej pierwszej grupie. Dlatego postanowiliśmy w konkursie wystawić ser dojrzewający i przekonać się, czy nasze wyroby mogą spodobać się szerszej grupie odbiorców. Jak widać, był to strzał w dziesiątkę, bo zostaliśmy docenieni i tym samym mamy motywację do dalszego działania – dodaje.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).
Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.
Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: [email protected]. Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.
[ZT]7108[/ZT]
Płońskie Ogrody - czy wykorzystano potencjał tego miejs
Oby tam tęczy nie zrobili albo kibla za setki tyśięcy
123
22:20, 2025-07-06
Płońskie Ogrody - czy wykorzystano potencjał tego miejs
Czy przy jordanku powstanie toaleta ?
Jordanek WC
22:13, 2025-07-06
Płońskie Ogrody - czy wykorzystano potencjał tego miejs
Do władz naszego miasta. Mam dla was świetną propozycję. Narysuję wam za darmo, podkreślam ZA DARMO, projekt jak to miejsce powinno wyglądać. Z Google wezmę rzut z góry i wam narysuję. Będą alejki spacerowe dostosowane również do osób niepełnosprawnych, bo ciężko tam starszej osobie przejść a co dopiero wózkiem inwalidzkim przejechać, będzie mały bulwar wzdłuż Płonki z podświetleniem i latarniami, będą ławki, miejsce na ognisko, miejsce na grilla z grillem betonowym jak na rutkach, stojaki na rowery. Dodam też tablice dydaktyczne dot. istniejących drzew. Do tego dwa słupy na kamery, aby obszar był objęty monitoringiem. Co wy na to?
Propozycja
21:34, 2025-07-06
Kupujesz czereśnie z bazarku? Lepiej przeczytaj
uważa, że polska żywność jest najzdrowsza !
Pose Sawicki
21:33, 2025-07-06