Zamknij

Jak degustować whiskey?

12:31, 29.04.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12:31, 29.04.2019
Skomentuj

Biorąc pod uwagę różnorodność gatunków whiskey, warto nauczyć się kilku zasad degustacji tego alkoholu. Wydarzenia związane z whiskey (lub innymi alkoholami) niezależnie od tego, czy są to pokazy, degustacje, czy festiwale, to wspaniałe miejsca do odkrywania nowych gatunków trunków. Możesz się dowiedzieć, które gatunki należą do Twoich ulubionych, a których nie znosisz.

Co będzie Ci potrzebne?

Przede wszystkim potrzebujesz whiskey. Niezbędne jest też odpowiednie szkło. Profesjonalne miejsca do degustacji proponują specjalne kieliszki, wydobywające większą liczbę aromatów. Często właściciele takich miejsc decydują się na kieliszek do wina z krótką łodygą. Pozwala na wirowanie, wąchanie i analizę poszczególnych aromatów.

Degustacja to nie to samo, co picie.

Celem degustacji jest ocena i cieszenie się whiskey, a nie picie i kac. Popijaj po trochę (nie za jednym zamachem)

Jaki rodzaj szkła wybrać?

To, którego szkła użyjesz, często zależy od Twoich osobistych preferencji. Niektórzy profesjonaliści wybierają szkło, które ma bulwiaste dno idealne do wirowania, ale wąskie u góry, aby skoncentrować aromaty. Inni wolą proste, tradycyjne szkło do whiskey, ponieważ szerszy kształt pozwala na rozproszenie oparów alkoholu i pojawienie się aromatów.

Obserwuj kolor.

Podnieś szklankę do światła lub nalej kilka kropli na kawałek białego papieru. Whiskey może mieć kolor jasnej słomki, żywego bursztynu lub głębokiego, orzechowego brązu. Zazwyczaj im ciemniejszy kolor, tym bardziej skoncentrowany smak.

Delikatnie delektuj się zapachem.

Innymi słowy, nie wpychaj nosa do kieliszka i trzymaj go tak, jak kieliszek z winem. Whiskey zaczyna się od 40% abv, a poziom alkoholu jest często znacznie wyższy. Nie chcesz przecież znieczulić nerwów węchowych. Wąchaj delikatnie. Możesz mieć otwarte usta, jeśli tak wolisz. Delektuj się przepięknym karmelem, owocami lub dymem.

Pij małymi łyczkami i się delektuj.

Kluczem do degustacji whiskey jest picie jej zupełnie inaczej niż piwa czy wina. Popijaj małymi łyczkami. Niech Twoje smaki rozkoszują się wieloma aromatami przy możliwie jak najmniejszej ilości alkoholu. Daj swojemu podniebieniu szansę na dostosowanie się do mocy alkoholu, a następnie weź kolejny łyk.

Zwróć uwagę na posmak.

Degustacja whiskey jest często związana z posmakiem. Po przełknięciu lub wypiciu whiskey, smak powinien pozostać na podniebieniu, ewaluować, a następnie zanikać. Jednak niektórzy profesjonaliści opracowali techniki maksymalizacji intensywności lub długości posmaku.

W razie potrzeby dodaj wodę lub lód i jeszcze raz weź łyk.

Dodaj kilka kropli wody, aby zobaczyć, jak odblokowuje aromaty i smaki. Możesz dodać jej więcej, jeśli chcesz trochę rozcieńczyć whiskey. Tymczasem lód schłodzi trunek i powoli go rozcieńczy. Poświęć trochę czasu na eksperymenty z różnymi ilościami wody.

Próbuj różnych gatunków.

Kiedy porównujesz wiele gatunków whiskey, naprawdę zaczynasz pomiędzy nimi subtelne niuanse. Skosztuj burbona, irlandzką whiskey, szkocką whisky  i wiele innych. Wtedy znajdziesz swój ulubiony gatunek.

Artykuł przygotowany przy współpracy z PickandTaste.pl - pasjonująca degustacja whisky.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%