Zamknij
REKLAMA

Dla najlepszych statuetka Przyjaznego Skrzata i wyjazd na jarmark do Hiszpanii

08:49, 14.03.2019 | za info Agnieszki Matoblewskiej dodał RED
REKLAMA
Skomentuj
Komisja wybrała laureatów konkursu pn. Co wieś to inna pieśń na produkt lokalny [Foto: organizatora]

Na początku marca komisja konkursowa oceniała produkty zgłoszone w konkursie na produkt lokalny pt. „Co wieś to inna pieśń”. Do biura LGD – Przyjazne Mazowsze zgłoszono 9 produktów kulinarnych, 9 produktów z rękodzieła oraz 2 wydarzenia nawiązujące do lokalnego dziedzictwa. W kategorii twórczość artystyczna nie wpłynęło żadne zgłoszenie.

Komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:

Produkty kulinarne:

I miejsce  - Ser Górala – wędzony – Radosław Góral (Wierzbówiec, gm. Sochocin)
II miejsce - Jogurt owczy bardzo naturalny z owocami leśnymi - Śródborska Manufaktura Serów – Magdalena Lewandowska (Śródborze, gm. Baboszewo)
II miejsce (ex aequo) – Pasztet z pyłkiem borowikowym - Koło Gospodyń Wiejskich z Kondrajca (gm. Sochocin)
Nagroda specjalna – olej rzepakowy tłoczony na zimno – Krzysztof Kowalski (Gawłowo, gm. Nowe Miasto)

Rękodzieło:

I miejsce  - Naturalne Mydła i Mydełka – Marta Łach (Pólka Raciąż, gm. Raciąż)
II miejsce - Koszyk z papierowej wikliny - Moniki Wasiak (Raciąż)
II miejsce (ex aequo) - Galanteria drewniana – Jerzy Smoliński (Raciąż)
Nagroda specjalna - Bieżnik lniany, bawełniany – Danuta Kantorowska (Raciąż)
Nagroda specjalna - Wszyscy jesteśmy z tej samej gliny – Małgorzata Adamczyk (Pólka Raciąż, gm. Raciąż)

Wydarzenia nawiązujące do lokalnego dziedzictwa: 

I miejsce – Ptasie Święta w Małej Biebrzy – Michał Adamczyk (Pólka Raciąż, gm. Raciąż)

Nagrodami w konkursie są:

I miejsce - statuetka „Przyjazny Skrzat – Marka Lokalna” oraz wyjazd na jarmark „Doñana Nature Life” do Hiszpanii (I kw. kwietnia 2019 r.*)
II miejsce - nagroda rzeczowa o wartości 300,00 zł brutto.
Nagroda specjalna za produkty szczególnie wyróżniające nasz obszar – wyjazd na jarmark „Doñana Nature Life” w Hiszpanii. 

Nagrody zostaną wręczone 21 marca br. podczas seminarium pt. „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – od rolnika bez pośrednika czyli zdrowa żywność ze znanego źródła”, które odbędzie się w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku.

Konkurs na produkt lokalny współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

(za info Agnieszki Matoblewskiej dodał RED)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© plonskwsieci.pl | Prawa zastrzeżone